ΕΝΑ ΜΑΖΙΚΟ ΟΧΙ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Κωνσταντίνος Χολέβας

Πολιτικός Επιστήμων

 

Κάτι φαίνεται να αλλάζει στον τομέα των εθνικών μας θεμάτων. Μετά την θλιβερή περίοδο του « Bravo Yiorgos» εισερχόμεθα στην σαφώς αξιοπρεπέστερη εποχή του « Εύγε Τάσσο». Μόνο που αυτή την φορά το εύγε στον Κύπριο Πρόεδρο δεν το λέει ο τουρκικός Τύπος, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στην Ομογένεια. Ελπίζω να πούμε σε λίγες ημέρες και « Εύγε Κύπρος» μετά από το ΟΧΙ που αναμένεται και πρέπει να είναι μαζικό.

Χρειάζεται να είναι πανηγυρική και αναμφισβήτητη η απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, ώστε να δοθεί το μήνυμα πρός τον λεγόμενο διεθνή παράγοντα ότι ο λαός και οι ηγεσίες της Κύπρου ναι μεν επέδειξαν διάθεση διαλόγου και αμοιβαίων υποχωρήσεων, δεν είναι όμως διατεθειμένοι να διαλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία ακριβώς μία εβδομάδα προ της εντάξεώς της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να είναι μαζικό το ΟΧΙ των Κυπρίων για να καταλάβει και η Τουρκία ότι δεν χάθηκε η αγνωιστικότητα του Κυπριακού Ελληνισμού. Πρέπει να καταψηφισθεί με μεγάλη διαφορά το Σχέδιο Ανάν για να δοθεί το μήνυμα στον ΟΗΕ και στα στελέχη του ότι δεν μπορούν να φέρνουν ένα αποικιοκρατικό σχέδιο ως τετελεσμένο ενώπιον ενός λαού , ο οποίος με την αξιωσύνη και την θαυμαστή οικονομική του πρόοδο κατόρθωσε να κερδίσει παμψηφεί την ένταξή του στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και πρέπει να είναι μαζικό το ΟΧΙ των Κυπρίων, ώστε το επόμενο σχέδιο λύσεως, το οποίο θα εμφανισθεί κάποια στιγμή στο μέλλον, να μην είναι τόσο ετεροβαρές και δυσλειτουργικό όσο το σημερινό.

Ανησυχούν κάποπιοι για την αντίδραση των ΗΠΑ μετά από το αναμενόμενο ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων. Προσωπικά πιστεύω ότι η Αμερικανική ηγεσία δεν πρόκειται να ταραχθεί. Δεν ανήκει στις πρώτες προτεραιότητές της το Κυπριακό. Απλώς νοιώθουν ότι με την διαφαινόμενη δημιουργία κουρδικής οντότητος στο βόρειο Ιράκ ανησυχεί σφόδρα η Τουρκία και θέλουν να της κάνουν ένα δώρο εν είδει « ηρεμιστικού». Αν οι Κύπριοι πουν ΟΧΙ θα βρεθεί κάποιο άλλο αντάλλαγμα. Όσο δε για τους ισχυρούς της Ευρώπης καλόν είναι μετά πό το ΟΧΙ να τους εξηγηθεί από την Κύπρο και την Ελλάδα ότι το ΟΧΙ αυτό δεν σημαίνει άρνηση λύσης. Δηλώνει απαίτηση για μιά λύση πραγματικά ευρωπαϊκή, η οποία θα ωφελήσει τελικά και την ίδια την Ευρ. Ένωση. Τα προβληματικά σημεία του Σχεδίου Ανάν πιστεύω ότι μπορούν να γίνουν κατανοητά στους ξένους συνομιλητές μας, αν μεταφέρουμε τις θεμελιώδεις διατάξεις του σε άλλες περιπτώσεις της διεθνούς σκηνής. Διερωτώμαι επί παραδείγματι:

Θα εδέχοντο ποτέ οι πολίτες της Μ. Βρετανίας να επεμβαίνουν τρεις αλλοδαποί δικαστές κάθε φορά που παρουσιάζονται τριβές μεταξύ Άγγλων καί π.χ. Σκωτσέζων; Φυσικά όχι. Κι όμως οι Κύπριοι πολίτες Έλληνες και Τούρκοι καλούνται να δεχθούμν μία τέτοια αποικιοκρατική ρύθμιση βάσει του Σχεδίου Ανάν!

Εάν πρότεινε ο ΟΗΕ, μετά από την εισβολή του Ιράκ στο Κουβέϊτ (1990), να παραμείνει επ’ αόριστον ένας αριθμός Ιρακινών στρατιωτών μαζί με δεκάδες χιλιάδες εποίκων από το Ιράκ, τι θα έλεγαν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι; Προφανώς ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο , γι’ αυτό και έκαναν επέμβαση για να διώξουν τον εισβολέα. Το σχέδιο Ανάν προβλέπει τέτοια ακριβώς τερατώδη αδικία εις βάρος των Ελληνοκυπρίων, οι οποίοι μάλιστα καλουνται νά πληρώσουν τις οικονομικές συνέπειες της εισβολής!

Πως θα αντιδρούσαν οι Τούρκοι εάν ερχόταν ένας διεθνής Οργανισμός να τους επιβάλει ότι το 50% των Γερουσιαστών θα είναι Κούρδοι με ενισχυμένα μάλιστα δικαιώματα ώστε να εμποδίζουν κάθε σοβαρή απόφαση των Τούρκων συναδέλφων τους; Φυσικά θα γινόταν εξέγερση στην Τουρκία. Κι όμως ακριβώς αυτό την εξαμβλωματική πρόταση περιέχει το Σχέδιο Ανάν σχετικά με τα δικαιώματα της τουρκικής μειοψηφίας έναντι των ελληνοκυπρίων , οι οποίοι αποτελούν το 80% του νομίμου πληθυσμού.

Θα εδέχοντο ποτέ οι Αμερικανοί πολίτες να απαογορευθεί στους κατοίκους της Νέας Υόρκης να μετακινούνται ελευθέρως και να εγκαθίστανται σε μία άλλη Πολιτεία των ΗΠΑ , αλλά να αποκτούν το δικαίωμα αυτό μετά από χρόνια και με ποσοστά που θυμίζουν σταγονόμετρο; Όχι βέβαια, ούτε ως αστείον. Κι όμως αυτή ακριβώς είναι η φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν ως προς την ελευθερία μετακινήσεως και εγκαταστάσεως σε ένα κράτος δήθεν ομοσπονδιακό ( στην πράξη Συνομοσπονδιακό- διχοτομημένο!).

Σκεφθείτε αν η Εσθονία, η οποία εντάσσεται την 1η Μαίου στην Ε.Ε., απεφάσιζε να περιλάβει στο Σύνταγμά της ρύθμιση δια της οποίας επιτρέπεται στον στρατό της Ρωσίας - χώρας μη μέλους της Ε.Ε.- να επεμβαίνει όπως και όποτε θέλει, όταν η Ρωσία κρίνει ότι κινδυνεύει η ρωσική μειονότητα στην Εσθονία. Ακούγεται τρελλό και επικίνδυνο για όλη την Ευρώπη. Κι όμως τέτοια και μεγαλύτερα δικαιώματα δίνει το Σχέδιο Ανάν στην Τουρκία.

Ας ευχηθούμε, λοιπόν, να πουν οι Ελληνοκύπριοι ένα βροντερό ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν. Και από την Πρωτομαγιά η Κυπριακή Δημοκρατία με τον Τάσσο Παπαδόπουλο θα είναι εντός Ευρώπης, η δε Τουρκία εκτός. Άρα ένας από τους 25 κλειδοκράτορες της τουρκικής εντάξεως θα είναι και η Κύπρος. Δηλαδή η Κύπρος θα αντιμετωπίζει την Τουρκία από θέσεως ισχύος. Αυτή είναι η ουσία της υποθέσεως. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Χριστός Ανέστη!

 

14.4.2004

 


Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο

http://www.oxistosxedioanan.com

http://www.antibaro.gr