Σχέδιο Ανάν για το Κουρδιστάν

 

Αφ΄ ότου οι Ελληνοκύπριοι κατά - ψόφησαν το γνωστό τέρας πού ετιτλοφορείτο και "Σχέδιο Ανάν", έχουν περιπέσει σε βαθύτατη θλίψη και θρηνούν απαρηγόρητα, Άγγλοι, Αμερικανοί, Ευρωπαίοι, οι κ.κ. Ανάν και Ντε Σότο, οι κ.κ. Ερντογάν, Γκιούλ, Οζγκιόκ και Ταλάτ και βέβαια, οι παρ ημίν και εν Κύπρω υποστηρικτές της αυτοκτονίας και αυτοδιάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, διότι, όπως μας λένε, ένα τόσο μεγαλοφυές, δίκαιο και ισορροπημένο σχέδιο λύσης, το οποίο θα επανένωνε (!) και θα συμφιλίωνε (!!) την Κύπρο πήγε χαμένο.

 

Προς τι, όμως, η τόση θλίψη και ο σπαραγμός; Αφού το σχέδιο Ανάν ήταν τόσο καλό, δίκαιο και ισορροπημένο σαν λύση για την Κύπρο, γιατί να μην αποτελέσει πρότυπο λύσης για παρεμφερή προβλήματα, γιατί να μην το κρατήσουν στην άκρη προκειμένου να το εφαρμόσουν αυτούσιο, με κάποιες κατά περίπτωση αναμορφώσεις και τροποποιήσεις, σε χώρες και σε λαούς πού θα τους άρεσε και θα το αποδεχόντουσαν;

 

Για παράδειγμα, με δεδομένο ότι το σχέδιο Ανάν άρεσε ιδιαιτέρως στούς κ.κ. Ερντογάν και Γκιούλ, οι οποίοι το αποδέχθηκαν, ήδη, ως ιδανική λύση για Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, γιατί να μην εφαρμοσθεί τάχιστα ως λύση του Κουρδικού προβλήματος της Τουρκίας; Ήτοι, να μετατραπεί η Τουρκία σε διζωνικό - δικοινοτικό ομόσπονδο κράτος, στα πλαίσια του οποίου, το τουρκικό Κουρδιστάν θα είναι το ένα εκ των δύο (ή περισσοτέρων) συνιστώντων κρατών και οι Κούρδοι, πού κατά ομολογίες των Τούρκων αριθμούν άνω του 25% του συνολικού πληθυσμού της Τουρκίας, θα έχουν τά ίδια δικαιώματα τά οποία  το σχέδιο Ανάν προνοούσε για τους Τουρκοκυπρίους. Εγγυήτριες δυνάμεις θα μπορούσαν να ορισθούν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η …Συρία  ή ακόμη καλύτερα, η Αρμενία.

 

Καί ποιός ξέρει, ίσως μετά τήν εφαρμογή του στην Τουρκία, θελήσουν να το υιοθετήσουν καί οι Ισπανοί γιά τούς Βάσκους, οι Γάλλοι γιά τούς Κορσικανούς, οι Γάλλοι γιά τούς Σκότους καί τούς Ουαλλούς κ.λ.π., κ.λ.π., κ.λ.π. 

Με εκτίμηση, 

Γεώργιος Σκουταρίδης

Πεύκη 05/04/2004.

gskoutarides@hotmail.com


Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο

http://www.oxistosxedioanan.com

http://www.antibaro.gr