Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

                                    (για τους Τούρκους)

Οι θριαμβολογίες της τουρκικής και τουρκοκυπριακής ηγεσίας μετά το ΟΧΙ των Ελληνοκυπρίων απέδειξαν ότι οι άνθρωποι απλώς δεν έχουν καταλάβει «τι τους κτύπησε» και ταυτόχρονα κατέδειξε τη γύμνια της «υψηλής» τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Πίστεψαν, οι κακόμοιροι, ότι το μοναδικό OXI πού ξεστόμισε ο Ελληνισμός διά της Κύπρου (έναντι των δικών τους δεκάδων «όχι» σε κάθε προσπάθεια ανεκτής λύσης του κυπριακού, σε όλα τά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και σε όλες τις σε βάρος τους καταδίκες) θα επέφερε, έτσι, αυτόματα, τη νομιμοποίηση των τετελεσμένων τους και τη δικαίωση των εγκλημάτων τους. Ετσι τους είχαν διαβεβαιώσει, φαίνεται, κάποια «κέντρα» πού προωθούν τά συμφέροντά τους από τις ΗΠΑ.

Η ανώμαλη προσγείωσή τους άρχισε ήδη κατά τη διάρκεια της πρώτης, μετά το ΟΧΙ, συνεδρίας των υπουργών εξωτερικών της Ε.Ε. Ας δούμε τά πρώτα δείγματά της.

  1. Κατ΄ αρχήν, πληροφορήθηκαν, οι φίλοι μας οι Τούρκοι, ότι νομιμοποίηση του ψευδοκράτους ούτε σε μυθιστόρημα πολιτικής φαντασίας πρόκειται να υπάρξει.
  2. Όταν μίλησε ο Ταλάτ για αναστολή εντάξεως της Κύπρου στην Ε.Ε. μέχρι την αποδοχή του σχεδίου Ανάν από τους Έλληνες, έπεσε πολύ γέλιο.
  3. Όταν τέθηκε το θέμα της διάθεσης στους Τουρκοκυπρίους των κοινοτικών κονδυλίων πού θα λάμβαναν αν είχε γίνει δεκτό το σχέδιο Ανάν, κατάλαβαν ότι οτιδήποτε είναι να πάρουν θα το πάρουν μόνο μέσω της νόμιμης κυπριακής κυβέρνησης και από κανέναν άλλον. Και ότι οποιοδήποτε μέτρο χαλάρωσης των σε βάρος τους περιοριστικών μέτρων περνάει, αναγκαστικά, από την έγκριση της νόμιμης κυβέρνησης της Κύπρου, διαφορετικά δεν.. περνάει.

Τά προηγούμενα ήταν λίγα μόνο δείγματα της ψυχρολουσίας διαρκείας πού αναμένει τους Τούρκους μέχρι τον Δεκέμβριο. Θα ακολουθήσουν χειρότερα. Για παράδειγμα, θα τεθεί, λίαν συντόμως, το θέμα της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων και των Τούρκων εποίκων από το ευρωπαϊκό έδαφος της Βόρειας Κύπρου, θα ακολουθήσει η υποχρέωση της Τουρκίας να συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Ενιαία και Κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία, θα τεθεί το θέμα της επανόδου των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στις εστίες και τις περιουσίες τους, θα τεθεί το θέμα της ανάγκης νομιμοφροσύνης των Τουρκοκυπρίων στο κυπριακό κράτος, θα εγερθεί το θέμα αναθεώρησης του κυπριακού συντάγματος χάριν προσαρμογής του στο ευρωπαϊκό κεκτημένο (οπότε οι Τουρκοκύπριοι θα γίνουν αυτό πού είναι, μια μειονότητα του 18%) κ.λ.π., κ.λ.π.

Αλλά η ψυχρολουσία δεν θα αφορά μόνο τους Τούρκους. Θα αφορά και κάποιους άλλους πού τους έχει πιάσει ιδιαίτερη πρεμούρα για την εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, αφού μ΄ αυτό περίμεναν να αποκτήσουν ακόμα περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα απ΄ όσα έχουν στο νησί, ακόμα και δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα του και τον υποθαλάσσιο πλούτο του. Και οι οποίοι, τελικά, ίσως υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν η να περιορίσουν αισθητά ακόμη και τα δικαιώματα πού έχουν σήμερα με βάση τις συμφωνίες και το σύνταγμα Ζυρίχης – Λονδίνου..

Κάτι μού λέει ότι μέχρι το Δεκέμβριο ο Ελληνισμός θα απολαύσει άπειρες στιγμές εθνικής ευφορίας. Φθάνει να διατηρηθεί η εθνική ομοψυχία και να λειτουργήσει προσεκτικά, συστηματικά και βάσει σχεδιασμού η ελληνική και κυπριακή διπλωματία.

Γεώργιος Σκουταρίδης

Δικηγόρος

Πεύκη – Αθήνα

28.04.2004

 


Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο

http://www.oxistosxedioanan.com

http://www.antibaro.gr