Κύπρος: Προς "de facto" επανένωση;
Κατ΄ αρχήν, Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να περάσουν ένα σαφές μήνυμα σε όλες τις χώρες μέλη της Ε.Ε. και τις αντιπροσωπείες τους στα θεσμικά όργανα:
Ότι την 1.5.2004 η Κύπρος καθίσταται πλήρες μέλος της Ε.Ε., ως ΕΝΙΑΙΟ, ΙΣΟΤΙΜΟ και κυρίως, ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΚΡΑΤΟΣ. Ότι μόνη νόμιμη κυβέρνηση ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του νησιού, είναι η εκλεγμένη κυβέρνηση της Κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας της οποίας οι εξουσίες εκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια της Δημοκρατίας. Ότι η σημερινή κατάσταση στο κατειλημμένο Βόρειο Τμήμα συνιστά ανωμαλία και παρανομία πού έχει επιβάλει τρίτο κράτος με σύμπραξη των εγχώριων οργάνων του. Ότι το τουρκοκυπριακό μόρφωμα ΔΕΝ είναι ούτε μπορεί να θεωρηθεί κρατική οντότητα και με βάση ψηφίσματα και αποφάσεις του Ο.Η.Ε και της Ε.Ε., είναι παράνομο, ανύπαρκτο και πρέπει να εκλείψει.
Με βάση τά προηγούμενα, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η κυβέρνηση της Ελλάδος, οφείλουν να διαμηνύσουν προς όλους και μέ όλους τους τρόπους ότι:
1. Δε θα ανεχθούν οποιαδήποτε προσπάθεια παράκαμψης ή υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των θεσμοθετημένων οργάνων της, σε οτιδήποτε θα έχει σχέση με τις εφ εξής ρυθμίσεις για τά κατεχόμενα και τους Τουρκοκυπρίους. Να καταστήσουν σαφές ότι κάθε ενέργεια, ρύθμιση ή απόφαση πού θα κατατείνει στην εφαρμογή μέτρων η ρυθμίσεων στο Βόρειο τμήμα, ερήμην ή κατά παράκαμψη της νόμιμης κυβέρνησης της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας, θα αντιμετωπίσει τη λυσσώδη αντίσταση Ελλάδος και Κύπρου, οι οποίες, περαιτέρω, θα απαιτήσουν από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και την λήψη μέτρων σε βάρος των επίδοξων παραβατών, με βάση τους θεσμούς, τούς κανονισμούς και το εν γένει θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε.
2. Να καταστήσουν σαφές και να αποδείξουν έμπρακτα ότι επιθυμούν ειλικρινά να γίνουν οι Τουρκοκύπριοι κοινωνοί στα οφέλη της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε., στο μέτρο πού αυτό θα είναι δυνατόν υπό τις παρούσες συνθήκες και με τρόπο πού δε θα θέτει υπό αμφισβήτηση την ΑΠΟΛΥΤΗ κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια. Ότι, επίσης, η οποιαδήποτε αναβάθμιση, ενίσχυση η άλλη ευνοϊκή ρύθμιση υπέρ των Τουρκοκυπρίων, θα πρέπει να γίνεται με βάση προτάσεις της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας, ή, έστω, με την κυρίαρχη έγκρισή της, και κυρίως, ότι μοναδικός διαχειριστής και εφαρμοστής του οποιουδήποτε οικονομικού, πολιτικού, εμπορικού ή άλλου μέτρου θα είναι η κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία και η νόμιμη κυβέρνησή της και ΟΥΔΕΙΣ άλλος.
3. Η Ε.Ε. επίσης, θα πρέπει να κληθεί να αναγνωρίσει ρητά, ανεπιφύλακτα και έμπρακτα ότι οι Τουρκοκύπριοι ΔΕΝ διαθέτουν κράτος αλλά μόνο αυτοδιοικούμενη κοινότητα, ότι δεν έχουν κυβέρνηση αλλά μόνο εκλεγμένους αντιπροσώπους και ότι δεν έχουν δικαίωμα άσκησης αυτόνομης εξωτερικής ή οικονομικής ή εμπορικής πολιτικής και συνεπώς, ότι δεν μπορούν να διαπραγματεύονται τέτοια ζητήματα ευθέως με την Ε.Ε. η με οποιονδήποτε τρίτο, αλλά μόνο διά των νομίμων εκπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
4. Τέλος, θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η ΠΛΗΡΗΣ ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στην Ε.Ε., εξαρτάται αποκλειστικά από τους ιδίους ΔΗΛΑΔΗ, από το κατά πόσον οι Τουρκοκύπριοι θα προβούν, όπως υποχρεούνται, στην άρση ΟΛΩΝ των παράνομων τετελεσμένων πού επέβαλε και διατηρεί στην ιδιαίτερη πατρίδα τους η Τουρκία με τη δική τους ανοχή και σύμπραξη. Όσο πιο γρήγορα δράσουν και εξαλείψουν τα παράνομα τετελεσμένα της Τουρκίας, όσο πιό γρήγορα αποτινάξουν το ζυγό τού στρατού κατοχής, των γκρίζων λύκων και των Τούρκων αποστράτων και τέλος, όσο πιο γρήγορα φροντίσουν να ενσωματωθούν στην ΕΝΙΑΙΑ, ΝΟΜΙΜΗ και ΚΥΡΙΑΡΧΗ Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν κοινωνοί όλων των αγαθών πού συνεπάγεται η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.
5. Καλό θα ήταν, ενδεχομένως, κάποια στιγμή, να υπενθυμίσουμε στα λοιπά μέλη της Ε.Ε. και ότι από 1.5.2004, εκτός από τά τουρκικά τετελεσμένα, παράνομες ίσως θα είναι και οι βρετανικές "κυρίαρχες" βάσεις υπό το σημερινό τους καθεστώς και ότι, χωρίς το βρόγχο των τουρκικών στρατευμάτων και των βρετανικών βάσεων, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος και το αβύθιστο αεροπλανοφόρο της Ε.Ε. στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή!
6. Τέλος, πιστεύω ότι η Κυρίαρχη Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να αρχίσει, το συντομότερο, την προετοιμασία του εδάφους για την αναθεώρηση του συντάγματός της με σκοπό την εγκαθίδρυση ενός σύγχρονου, δημοκρατικού, προοδευτικού πολιτεύματος, το οποίο θα κατοχυρώνει στο ακέραιο τά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των πολιτών της, το οποίο θα είναι απαλλαγμένο από τις μετααποικιακές πληγές του συντάγματος των συμφωνιών Ζυρίχης - Λονδίνου και το οποίο θα είναι συμβατό, επί τέλους, με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Καταλήγοντας, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι, η ένταξη στην Ε.Ε. της ΕΝΙΑΙΑΣ και ΚΥΡΙΑΡΧΗΣ Κυπριακής Δημοκρατίας, μπορεί, με σωστούς χειρισμούς, να επιφέρει σύντομα και σε πρώτη φάση, την de facto ανατροπή των παράνομων τετελεσμένων, δηλαδή, την de facto επανένωση του νησιού. Διότι μού είναι αδιανόητο να δεχθώ ότι η Ε.Ε. θα ανέχεται για πολλά ακόμη χρόνια την ανωμαλία πού σήμερα υφίσταται στο νησί, εξ αιτίας παράνομων ενεργειών και συμπεριφορών μιάς τρίτης χώρας πού θέλει να γίνει μέλος της και πολύ περισσότερο, αν το ενδεχόμενο αυτό απομακρυνθεί ακόμη περισσότερο, όπερ και το πιθανότερο. Ούτε μπορώ να πιστέψω ότι η Ε.Ε., όσο και αν το θέλουν η Βρετανία, η Τουρκία και οι ΗΠΑ, θα επιμείνει και στο μέλλον, στην εφαρμογή στο έδαφος ενός μέλους της καταναγκαστικών ρυθμίσεων πού θα καταλύουν τους θεσμούς της.
Γεώργιος Σκουταρίδης
Δικηγόρος
Αθήνα 26.4.2004
Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο