Η ένταξη στην Ε.Ε., η επόμενη μέρα.  Εκμετάλλευση της νέας δυναμικής ή εμμονή σε αναχρονισμούς.

 

Ο μεγάλος στρατηγικός στόχος της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει επιτευχθεί.   Δικαιούνται οι Έλληνες της Κύπρου να νιώθουν υπερήφανοι.  Δεν πρέπει όμως ποτέ να μας διαφεύγει ότι επιδιώχθηκε η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ενισχυθούν οι προοπτικές για δίκαιη λύση του Κυπριακού.  Με  άρση της κατοχής, και διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους.  Μετά την προδοσία του 1974, και την τουρκική εισβολή και κατοχή, δεν σταματήσαμε ποτέ να επιδιώκουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.  Αυτό τουλάχιστον, μας έλεγαν οι ηγέτες μας.  Έστω κι αν πέρασαν τριάντα χρόνια, ο λαός δεν ξεχνά, και έχει ακόμα αντιστάσεις.  Αυτό διατρανώθηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

 

Υπάρχουν τελικά και οι νίκες στο διπλωματικό πεδίο που μπορούν, εάν τύχουν σωστής διαχείρισης, να έχουν μέγιστη αξία.  Πετύχαμε αυτό που φάνταζε για πολλούς ακατόρθωτο.  Ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, με προσωρινή αναστολή του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.  Δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο θετική εξέλιξη στο διπλωματικό πεδίο.  Θα είναι κρίμα..., θα είναι στην ουσία μη εξαργύρωση της επένδυσης που  κάναμε ως Κυπριακός Ελληνισμός, στην Ευρωπαϊκή Προοπτική, εάν αποκάμουμε τώρα.  Παρά τις συμπληγάδες, έστω και λαβωμένη, η Κύπρος είναι πλέον ισότιμο μέλος της Ε.Ε.    Οι υπερβολές όμως στους πανηγυρισμούς είναι αχρείαστες.  Δεν έχει αρθεί η κατοχή.  Ούτε και πρέπει να το παρακάνουμε δίδοντας τα όλα στους τουρκοκύπριους, πριν την λύση.  Ποιο θα είναι τότε το θέλγητρο  γι αυτούς, για σωστή, ευρωπαϊκή λύση;

 

Για να πετύχουμε κάτι καλό, επιβάλλεται να ξεφύγουμε δια παντός από τις νοοτροπίες του παρελθόντος που είχαν ως τελικό προϊόν, απόδειξη της χρεοκοπίας τους, το καταστροφικό σχέδιο Ανάν. Όταν καταλαγιάσουν οι εορτασμοί για την ένταξη, θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη εκτίμηση της κατάστασης και ο επιβαλλόμενος σχεδιασμός.  Δεν θα συνεχίσει για πολύ η ευφορία, εάν διαπιστώσουμε, λαός και ηγεσία, ότι καταλήξαμε απλώς μια επαρχία των Βρυξελών, ή πτωχός συγγενής της Ευρώπης, χωρίς καμία πιθανότητα σωστής λύσης του Κυπριακού.  Μιας λύσης που δεν μπορεί παρά να είναι βασισμένη στο πολυθρύλητο Ευρωπαϊκό κεκτημένο.  Γιατί εάν συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα που θα απολαμβάνουν τα υπόλοιπα 449 εκατομμύρια των Ευρωπαίων, θα είναι για μας κάτι το ανέφικτο, θα είμαστε ολίγον τι, γελοίοι.

 

Θα ήταν ακατανόητο να αυτοκτονήσουμε δεχόμενοι να εμπλακούμε εκ νέου σε μια διαπραγμάτευση με βάση το ίδιο σχέδιο.  Για κάποιους η διασφάλιση της εφαρμογής του είναι αρκετή.  Οποία πλάνη! Ποια διασφάλιση μπορεί να υπάρξει για εφαρμογή των ανεφάρμοστων; Πόσο ακόμα θα κρατήσει αυτό το παραμύθι των αλλαγών που θα το κάνουν δήθεν λειτουργικό και βιώσιμο;

 

Επαναλαμβάνουμε το αυτονόητο: Ως ισότιμοι ευρωπαίοι πλέον, πρέπει να απαιτούμε Ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό.  Η λύση Ανάν έχει απορριφθεί με το συντριπτικό 76% του ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.   Ξεκάθαρο το μήνυμα.  Δεν στέκει το επιχείρημα ότι ο λόγος της απόρριψης,  ήταν αποκλειστικά το θέμα της ασφάλειας.  Οι ερωτώμενοι στις δημοσκοπήσεις εξόδου απαντούσαν αυθόρμητα, με το πρώτο πράγμα που τους ερχόταν στην σκέψη (αυτό που πήρε την μερίδα του λέοντος στις τηλεοπτικές συζητήσεις). Υπάρχουν όμως χιλιάδες   απαράδεκτες πρόνοιες του σχεδίου, που έπεισαν τον λαό να το απορρίψει, στο σύνολο του, και όχι για τις επί μέρους διατάξεις του.  Το σχέδιο αυτό ανήκει στην ιστορία, εκτός κι αν πείσουμε για κάτι διαφορετικό (αν έχουμε τάσεις αυτοκτονίας).

 

Με την ένταξή μας υπάρχουν νέες δυνατότητες και προοπτικές.  Πρέπει, από τώρα και στο εξής, όλοι, και πρωτίστως οι ευρωπαίοι εταίροι μας, να καταλάβουν ότι στην Κύπρο έχουμε εισβολή, κατοχή, και μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έφθασε η ώρα για γενναίες αποφάσεις που θα απαγκιστρώσουν το Κυπριακό από αποφάσεις που λήφθηκαν σε άλλες εποχές, υπό άλλες περιστάσεις (με άλλα ισοζύγια δυνάμεων).  Έφθασε η στιγμή για επανατοποθέτηση του Κυπριακού, στην ορθή του βάση, ως θέματος εισβολής και κατοχής.  Η Κύπρος είναι πλέον κατεχόμενο Ευρωπαϊκό έδαφος, και πάνω σε αυτό το ορθό δεδομένο πρέπει να βασισθεί η πολιτική μας.  Επιβάλλεται να αναθεωρηθεί (να εγκαταλειφθεί) η επιδίωξη για την αναχρονιστική λύση της Διζωνικής Ομοσπονδίας (μια μορφή λύσης που βασίζεται στα δεδομένα που επέφερε η εισβολή του 1974).   Αυτή είναι η αλήθεια, παρά το ότι έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις της πλειοψηφίας των πολιτικών ηγετών.  Αυτοί, μένουν προσκολλημένοι σε αναχρονιστικές ιδέες και αντιλήψεις, που δεν έχουν καμιά πιθανότητα βιωσιμότητας, και βρίσκονται σε πλήρη διάσταση με τις προσδοκίες του λαού. 

 

Θα συνιστά πράξη αυτοχειρίας η αποδοχή έναρξης νέου κύκλου διαπραγματεύσεων  με βάση το σχέδιο Ανάν, μετά την ένταξή μας.  Θα ήταν η τελική παραδοχή εκ μέρους μας, της αδυναμίας επίκλησης του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου για την περίπτωση μας. Θα ήταν στην ουσία η τελική νίκη της Τουρκίας στην Κύπρο. Θα ήταν ο τελικός συμβιβασμός με τις λεγόμενες πραγματικότητες της εισβολής του 1974.  Θα μετέτρεπε την νίκη της ένταξης, σε ήττα.

 

Οι πολίτες οφείλουν να παραμένουν σε εγρήγορση, όπως και πριν το δημοψήφισμα, έτοιμοι για αποτροπή τέτοιων εξελίξεων.   (777 λέξεις)

 

(1/5/2004)

Πανίκος Ελευθερίου

Άσσια – Κατεχόμενη Αμμόχωστος 

 

 

 

 

 

 

 


Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο

http://www.oxistosxedioanan.com

http://www.antibaro.gr