Προς τους ηγέτες του Ελληνισμού (σε Κύπρο και Ελλάδα)

 

Αξιότιμοι Κύριοι!

 

       Μετά την οριστικοποίηση της τελικής μορφής του Σχεδίου Ανάν, και εν όψη του κρίσιμου δημοψηφίσματος, οι ηγέτες του ελληνισμού, σε Κύπρο και Ελλάδα, βρίσκονται ενώπιον των ιστορικών ευθυνών τους.

       Με μεγάλη αγωνία παρακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια το Κυπριακό να διολισθαίνει, και να μετατρέπεται από θέμα εισβολής και κατοχής σε θέμα διακοινοτικής διαμάχης.  Η νοοτροπία του ‘καλού παιδιού’, οδήγησε στην δεκτικότητα σε ξένες παρεμβάσεις προς εξυπηρέτηση, τελικά, ξένων συμφερόντων.  Η Τουρκία κατάφερε, ειδικά μέσω του σχεδίου Ανάν, να αποποιηθεί κάθε ευθύνης για το Κυπριακό.  Με την πολιτική του ‘όλα στο τραπέζι’, προσεγγίσαμε, και ξεπεράσαμε τις παράλογες τουρκικές αξιώσεις. Γι αυτό τον λόγο υπερτονίζουμε τις ευθύνες των δικών μας ηγετών. Εάν μας ζητούσαν να συνοψίσουμε για τα δεδομένα που δημιουργούνται με το τελικό πια, σχέδιο Ανάν, θα λέγαμε το εξής: Νομιμοποιείται η κατοχή, αθωώνεται, και με τις δικές μας ευλογίες, ο εγκληματίας, και θα τον αποζημιώσουμε για τα πεπραγμένα του στην πατρίδας μας.

       Εάν συρθούμε σε μια λύση με βάση το Σχέδιο Ανάν, θα είναι ανώφελη η μετέπειτα οποιαδήποτε προσπάθεια για διόρθωση της κατάστασης.  Στην Κύπρο έχουμε υποστεί εισβολή, κατοχή, και μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Δεν δικαιολογείται η συναίνεση μας, στην αμετάκλητη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής.

       Οι στιγμές είναι δύσκολες.  Η Κύπρος βρίσκεται μόλις ένα βήμα από την καταστροφή.  Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι με το σχέδιο Ανάν δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τουρκοποίηση ολόκληρης της Κύπρου. Η προσφερόμενη ‘λύση’, απόρροια μιας εκ των πραγμάτων λανθασμένης πολιτικής, κάθε άλλο παρά δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού είναι.  Μόνο σε περισσότερα δεινά θα οδηγήσει την Κύπρο. 

       Η επιλογή μας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια σωστή στρατηγική, νοουμένου όμως ότι θα κάναμε χρήση των πλεονεκτημάτων που προσφέρονται.  Δυστυχώς, ενώ είμαστε τόσο κοντά στην πλήρη ένταξη, μαθαίνουμε εάν υιοθετηθεί η προτεινόμενη ‘λύση’, οι ελπίδες αυτές αποδεικνύονται φρούδες. Κι αυτό το συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα μέσα από μια απλή ανάγνωση των ρατσιστικών, και  αντιδημοκρατικών προνοιών του σχεδίου Ανάν.  Ως αξιοπρεπείς άνθρωποι αρνούμαστε να μετρά η ψήφος μας ως το ένα όγδοο της ψήφου του τουρκοκύπριου (και του Τούρκου έποικου).  Αρνούμαστε να έχουμε Τουρκοκύπριο (ή έποικο – ποιος θα το εμποδίσει)  Πρόεδρο επειδή έτσι λέει ένα ρατσιστικό σύνταγμα.  Αρνούμαστε να δεχθούμε οποιονδήποτε άλλο εθνικό ύμνο από τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο.  Αρνούμαστε ως Ευρωπαίοι πολίτες να μην μπορούμε να  απολαύσουμε τα πλήρη ανθρώπινα δικαιώματά μας σε όλη μας την πατρίδα.  Αρνούμαστε να είμαστε πολίτες τρίτης κατηγορίας, στην ίδια μας την πατρίδα.  Αρνούμαστε να επιστρέψουμε στην μαύρη εποχή του μεσαίωνα.

       Αξιότιμοι Κύριοι!  Ή ευθύνη που σας βαραίνει ως ηγέτες είναι πολύ μεγάλη. Η ανησυχία είναι μεγάλη και δεν καταλαγιάζει από τις δικές σας διαβεβαιώσεις ή εκκλήσεις όπως μην λειτουργήσει το συναίσθημα. Το σχέδιο Ανάν, απόρροια συνεχών υποχωρήσεων, στην τελική του μορφή πια, απειλεί την βιωσιμότητα του Κυπριακού Ελληνισμού.  Ο απλός πολίτης έχει πλέον αντιληφθεί ότι εάν εφαρμοστεί αυτή η λύση το μέλλον θα περιγράφεται, επιεικώς, ως αβέβαιο.  Η ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες είναι έκδηλη.  Πολλοί πολίτες,  δεν είναι διατεθειμένοι να σηκώσουν τα βάρη της άδικης λύσης.  Δεν αποκλείουν ούτε την φυγή. Αυτά πρέπει να τα έχετε υπόψη.  Δεν μπορεί λοιπόν να ελεγχθεί το συναίσθημα, ότι κι αν μας πείτε.  Με αυτά έχουμε μπροστά μας, διερωτόμαστε αν ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει μέλλον στην μεγαλόνησο, ή εάν θα έχουμε την τύχη των Κωνσταντινοπολιτών,  και των Ιμβρίων.  Δεν έχουμε πεισθεί για τις καλές προθέσεις της άλλης πλευράς, όπως δεν έπρεπε να έχει πεισθεί κανείς.

        Παραμονές πριν από την ένταξή μας, μετά από την οποία θα μπορούμε ως Ευρωπαϊκή χώρα να διεκδικήσουμε μια Ευρωπαϊκή λύση, μην αφήσετε να συντελεστεί ένα τέτοιο μέγα εθνικό σφάλμα.  Οι πιέσεις θα είναι αφόρητες, (με πικρία βλέπουμε ακόμα και κάποιους εκ των ηγετών μας να μας πιέζουν να πούμε το ναι της ντροπής), πλην όμως κανείς δεν μπορεί να μας αναγκάσει να αυτοκτονήσουμε.  Αυτή την φορά θα πρέπει να μείνετε αταλάντευτοι σε θέσεις αρχών,  και σωστή, αυτή τη φορά, διαφώτιση.

       Ως ηγέτες του ελληνισμού έχετε την ευθύνη της προστασίας του Ελληνισμού της Κύπρου, ο οποίος μετά την προδοσία του 1974, περιμένει την δικαίωση.  Ας σταματήσουμε να διολισθαίνουμε συνεχώς από τις αρχές της λογικής και της αξιοπρέπειας.  Τολμώ να πω ότι η μόνη ελπίδα είναι η αλλαγή στάσης και νοοτροπίας.  Επιβάλλεται μια στάση αξιοπρέπειας, όπως πρέπει στους Έλληνες, όπως μας διδάσκει η ιστορία μας.  Άλλωστε, το να υποκύπτουμε στις σειρήνες της υποταγής, δεν εξυπηρετεί δικά μας, αλλά ξένα συμφέροντα.

       Αξιότιμοι ηγέτες! Καλείστε να πάρετε αποφάσεις για την προστασία των Ελλήνων της Κύπρου και εξασφάλιση της παραμονής τους στην γη των πατέρων τους με διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.  Ας μην γράψει η ιστορία ότι επί δικής σας ‘θητείας’ έγινε το μεγάλο βήμα για την τουρκοποίηση της Κύπρου.  Να είστε σίγουροι ότι ο λαός θα στηρίξει δικές σας εθνοπρεπείς επιλογές.  ΟΦΕΙΛΕΤΕ ΝΑ ΚΑΘΟΔΗΓΉΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΟ ΟΧΙ.  Το σωσίβιο ΟΧΙ της αξιοπρέπειας.

 

Μετά τιμής και σεβασμού,

 

Πανίκος Ελευθερίου

Άσσια - Επαρχίας Κατεχόμενη Αμμόχωστος

 

 

 


Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο

http://www.oxistosxedioanan.com

http://www.antibaro.gr