Η Παγκύπρια Επιτροπή των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για το σχέδιο Ανάν

 

 

Το ανώτερο πολιτικό όργανο του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η Παγκύπρια Επιτροπή, συνεδρίασε στη Λευκωσία το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Κατά τη διάρκεια της τετράωρης διάρκειας συνεδρίασης της Παγκύπριας Επιτροπής έγινε ανασκόπηση γεγονότων και χάραξη της τακτικής του Κινήματος για τα δύο αυτά κεφαλαιώδη θέματα.

Η Παγκύπρια Επιτροπή αξιολόγησε την απόφαση της Κοπεγχάγης για την Κύπρο, τη στάση του Κινήματος, τις αντιδράσεις της κυπριακής πλευράς κ.ο.κ. και αποφάσισε τα εξής:

1. Χαιρετίζουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς ουσιαστικές προϋποθέσεις και περιορισμούς.

2. Η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών του κυπριακού λαού και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου και της Ελλάδας. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι παραμερίστηκαν πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα του κυπριακού λαού, προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η ενταξιακή διαδικασία. Η μεγάλη τιμή ανήκει κυρίως στο λαό της Κύπρου, ο οποίος στη συνέχεια θα καλεστεί να υποστεί τις συνέπειες της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς διεκδικητική διαπραγμάτευση.

3. Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση χαιρετίζουμε το γεγονός της μη υπογραφής του σχεδίου Ανάν και συγκεκριμένα της θεμελιώδους συμφωνίας (foundation agreement), παρά την εκβιαστική επιμονή και τους εκβιασμούς που ασκήθηκαν από διεθνείς παράγοντας αλλά και «εκ των ενόντων».

4. Η επιτυχής αυτή κατάληξη οφείλεται κυρίως στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και του Ντενκτάς και στην αντίδραση του κυπριακού λαού και όχι δυστυχώς στην αντίσταση της κυπριακής κυβέρνησης. Είναι ολοφάνερο ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση (και ιδιαίτερα ο γαλλογερμανικός άξονας) υπέκυπτε στις πιέσεις των ΗΠΑ και ικανοποιούσε τις υπερβολικές τουρκικές απαιτήσεις, τίποτα δεν θα εμπόδιζε την υπογραφή του σχεδίου Ανάν.

5. Η επιλογή του Κινήματος να στηρίξει με αποφασιστικότητα και επιμονή το λαϊκό κίνημα κατά της υπογραφής του σχεδίου Ανάν, που αναπτύχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, κρίθηκε επιτυχής, παρά τις δυσχέρειες και τα προβλήματα που προέκυψαν από τη σύμπραξη ετερόκλητων πολιτικών στοιχείων.

6. Θεωρούμε ότι ορισμένα σημεία της απόφασης ένταξης είναι ανησυχητικά. Η πολιτική δέσμευση της 28ης Φεβρουαρίου πρέπει να παρακαμφθεί. Λυπούμεθα που για άλλη μια φορά ατυχείς χειρισμοί της Κυβέρνησης προκαλούν αχρείαστες αγκυλώσεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

7. Θεωρούμε ότι η πολιτική σκέψη του Γιάννου Κρανιδιώτη είναι -όσο ποτέ άλλοτε- σήμερα επίκαιρη. Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προηγείται της λύσης του Κυπριακού, γιατί αποτελεί τον μόνο αποτελεσματικό καταλύτη για την επίλυσή του.

8. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι είναι εφικτή η επιδίωξη μιας ευρωπαϊκής, δημοκρατικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, που να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών της, να εξασφαλίζει την κυριαρχία, την ενότητα και την ανεξαρτησία της χώρας, το ενιαίο του περιβάλλοντος και των οικοτόπων, χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς ξένους στρατούς, βάσεις και εποίκους.

9. Η λύση αυτή δεν μπορεί να αναζητηθεί στο πλαίσιο των χρονοδιαγραμμάτων και των διατάξεων του σχεδίου Ανάν. Οφείλουμε να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα τον αγώνα κατά της επιβολής του σχεδίου Ανάν, μακριά από εθνικιστικές εξάρσεις και φανατισμούς. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, πρέπει να διατηρήσουμε την ετοιμότητά μας για υποβολή εποικοδομητικών προτάσεων στην κατεύθυνση της αλλαγής της φιλοσοφίας και των ουσιωδών προνοιών και προδιαγραφών της προτεινόμενης λύσης κατά τρόπο που καθίσταται λειτουργική, βιώσιμη, αειφόρος, στοιχειωδώς δίκαιη και δημοκρατική.

10. Θεωρούμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να αξιοποιήσει τις νέες στρατηγικές αναλογίες και να επιδιώξει λύση του Κυπριακού -με βάση το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο- με χρονικό ορίζοντα τον Δεκέμβριο του 2004, όταν δηλαδή η Τουρκία θα αξιολογηθεί από την Ευρώπη των 25 εάν πληροί τα πολιτικά κριτήρια προκειμένου να τεθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

11. Αναγνωρίζουμε ως θεμελιώδες ζήτημα την ανάπτυξη -επιτέλους- μιας πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα και τις θρησκευτικές μειονότητες. Οφείλουμε να ήμαστε έτοιμοι για ουσιαστικές πολιτικές πρωτοβουλίες προς τους τουρκοκύπριους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

12. Ζητούμε την άμεση λήψη μέτρων για να γίνει η ένταξη κτήμα όλων των κατοίκων του νησιού. Αυτό περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο τους συμπατριώτες μας τουρκοκύπριους, οι οποίοι πρέπει να ενισχυθούν με όλους τους τρόπους, για να αντέξουν μέχρι να έρθει η ώρα της λύσης.

13. Θεωρούμε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων αποτελούν συντριπτική ήττα για το καθεστώς Ντενκτάς και την πολιτική του, και καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων να εκμεταλλευτούν τη δυναμική που διαμορφώνεται και να προσπαθήσουν να μη χάσουν αυτούς τους ανθρώπους που διαδηλώνουν και που αποτελούν τη βασική ελπίδα ότι μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα στην κατεχόμενη Κύπρο.

14. Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις των τούρκων πολιτικών για συνέχιση των συνομιλιών, κάτι που αποτελεί ουσιαστική διαφορά από τις υστερικές δηλώσεις του Ντενκτάς και της προηγούμενης κυβέρνησης της Τουρκίας. Η αλλαγή νοοτροπίας και πολιτικών στοχοθετήσεων στην Άγκυρα αποτελεί ουσιώδη προϋπόθεση για διαρκή και σταθερή ειρήνη στην περιοχή μας.

Η Παγκύπρια Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών προχώρησε στη συγκρότηση τριών προσωρινών επιτροπών εργασίας για υποστήριξη των πολιτικών αποφάσεών της.

 

Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Κύπρου

 

 


Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο

http://www.oxistosxedioanan.com

http://www.antibaro.gr