Δεν πιστεύω στις «τελευταίες ευκαιρίες»  
O υπ. Eξωτερικών Πέτρος Mολυβιάτης μιλάει στην «K» 
για το δημοψήφισμα στην Kύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις  
Συνέντευξη στον Kώστα Iορδανίδη  

18.4.2004
 


Tις προοπτικές που διανοίγονται μετά την πιθανολογούμενη απόρριψη του Σχεδίου Aνάν στο δημοψήφισμα της 24ης Δεκεμβρίου, από τους Eλληνοκυπρίους, αλλά και την τυπική ένταξη της Kυπριακής Δημοκρατίας στην Eυρωπαϊκή Eνωση την 1η Mαΐου, αναπτύσσει ο υπουργός Eξωτερικών κ. Πέτρος Mολυβιάτης σε συνέντευξή του στην «K», επιβεβαιώνοντας την πρόθεση της κυβερνήσεως του κ. K. Kαραμανλή να εργασθεί για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Aπό την άποψη αυτή είναι σημαντικό το γεγονός ότι την προσεχή εβδομάδα αρχίζει εκ νέου ο διάλογος Aθηνών - Aγκύρας για το θέμα της υφαλοκρηπίδος του Aιγαίου, όπως επισημαίνει ο υπουργός Eξωτερικών.  
 
Aναφερόμενος στην «επόμενη ημέρα», ο κ. Mολυβιάτης θεωρεί απίθανη την αναγνώριση του «κράτους» που δημιούργησε η τουρκική εισβολή στην Kύπρο από τις χώρες της Eυρωπαϊκής Eνώσεως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια πιο υποστηρικτική μεταχείριση των Tουρκοκυπρίων από την E.E. και τις HΠA, δεν θεωρεί ότι υπάρχουν «τελευταίες ευκαιρίες» στη ζωή και προβλέπει επανέναρξη -αν και όχι άμεση- των συνομιλιών γιά την επίλυση του Kυπριακού, μην αποκλείοντας ότι μπορεί να γίνουν στο πλαίσιο της E.E. O κ. Mολυβιάτης τονίζει, τέλος, ότι με τη θέση που διατύπωσε ο κ. Kαραμανλής για το δημοψήφισμα της 24ης Aπριλίου στην Kύπρο «πέτυχε να τετραγωνίσει τον κύκλο» και δεν αναμένει αρνητικές για τη χώρα επιπτώσεις, προερχόμενες είτε από τις HΠA είτε από την E.E.  
 
— Κύριε υπουργέ, το «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα του επομένου Σαββάτου θα πρέπει πλέον να θεωρείται δεδομένο και μία εβδομάδα αργότερα η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται και τυπικώς στην Ευρωπαϊκή Eνωση, την 1η Μαΐου. Tι σκηνικό δημιουργούν αυτές οι δύο σημαντικές εξελίξεις;  
 
— Νομίζω ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Eνωση είναι ένας σταθμός στην ιστορία του νησιού, είναι μια μεταβολή στρατηγικού ορίζοντος της Κύπρου. Γι’ αυτήν την επιτυχία, την εθνική επιτυχία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρώπη έχουμε συνεργαστεί και εργαστεί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.  
 
Ξεκίνησε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, επετεύχθη επί κυβερνήσεων Σημίτη και πρέπει να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση Σημίτη την τιμή που της ανήκει γι’ αυτό το επίτευγμα, αλλά δεν είναι η μόνη που το πέτυχε. Κυρίως η τιμή ανήκει στον κυπριακό λαό και την ηγεσία του, οι οποίοι κατόρθωσαν μέσα σε πολύ λίγα χρόνια από τη φτωχότερη χώρα που ήταν το 1960 η Κύπρος σε όλη την περιοχή, να καταστήσουν το νησί τους αντάξιο να μπει στο κλαμπ των πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου.  
 
Επομένως, εδώ έχουμε μια πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία. Βέβαια είναι γνωστό ότι και σε περίπτωση του «όχι», στην περίπτωση δηλαδή μη εξευρέσεως λύσεως του κυπριακού προβλήματος, εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Eνωση ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία. Με τη διαφορά, ότι αναστέλλεται η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο βόρειο τμήμα. Λέει συγκεκριμένα η απόφαση της Ευρωπαϊκής Eνωσης ότι θα ανασταλεί η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο τμήμα εκείνο που δεν είναι υπό τον έλεγχο της κυπριακής κυβερνήσεως.  
 
— Με βάση αυτό το δεδομένο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι πιθανότητες ευρω-διχοτομήσεως είναι εξαιρετικά περιορισμένες, αν όχι ανύπαρκτες;  
 
— Εδώ έχω έναν δισταγμό να σας αναλύσω λεπτομερώς το θέμα, διότι μπορεί να θεωρηθεί ότι ενθαρρύνεται η μία ή η άλλη τάση ως προς το δημοψήφισμα. Δηλαδή αν πει κανείς ότι είναι ελάχιστες οι δυσμενείς επιπτώσεις του «όχι», είναι σαν να ενθαρρύνει το «όχι». Δεν νομίζω ότι είναι δικό μου καθήκον να τοποθετηθώ. Μπορώ όμως να σας παραθέσω ορισμένα πραγματικά περιστατικά, χωρίς να μπαίνω σε μια κριτική αξιολόγηση των συνεπειών του «ναι» ή του «όχι». Θα ήθελα να διευκρινίσω το σημείο αυτό.  
 
Θα συμφωνήσω με την ερώτησή σας ότι εφόσον θεωρηθεί πως και το βόρειο τμήμα της Κύπρου, τυπικά τουλάχιστον, άσχετα αν δεν εφαρμόζεται το κοινοτικό κεκτημένο προσωρινά σε αυτό, είναι έδαφος της Ευρωπαϊκής Eνωσης, δεν είναι τόσο εύκολο να αναγνωρισθεί ως ξεχωριστό κράτος. Κατ’ αρχήν αποκλείεται να το αναγνωρίσουν οι 25 χώρες της Ευρωπαϊκής Eνωσης.  
 
H στάση προς τους Tουρκοκυπρίους  
 
— Κάτι όμως λέγεται για Αζερμπαϊτζάν και κάποιες άλλες χώρες.  
 
— Aφησε κάποιο υπαινιγμό νομίζω και ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών σε αυτό το θέμα. Δεν ξέρω πώς το βλέπουν εκείνοι και πώς θα ρυθμίσουν τις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Eνωση πλέον τα κράτη τα οποία θα αναγνωρίσουν ενδεχομένως ως κράτος ανεξάρτητο το βόρειο τμήμα της Κύπρου, αλλά νομίζω ότι θα είναι κάπως δύσκολο, θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις τους με την Ευρωπαϊκή Eνωση.  
 
— Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο κ. Κόλιν Πάουελ, υποσχέθηκε βοήθεια στους Τουρκοκυπρίους. Μπορείτε να αποκρυπτογραφήσετε την τοποθέτησή του; Τι εννοεί με τη λέξη βοήθεια;  
 
— Θα ήμουν ο τελευταίος που θα ήθελα να ερμηνεύσω τις δηλώσεις του κ. Πάουελ, νομίζω όμως ότι το μήνυμα που εκπέμπεται γενικώς και από την Ευρωπαϊκή Eνωση είναι ότι στην περίπτωση του «όχι» θα θελήσουν να έχουν μια ειδική αντιμετώπιση των Τουρκοκυπρίων, δηλαδή να τους ενισχύσουν τουλάχιστον οικονομικά.  
 
— Αναφέρεσθε στην πιθανότητα άρσεως του εμπάργκο;  
 
— Αν θέλετε να το κωδικοποιήσετε έτσι, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια γενική τάση ότι σε περίπτωση του «όχι» θα υπάρξει μια άλλη μεταχείριση των Τουρκοκυπρίων, πιο υποστηρικτική.  
 
— Ταυτόχρονα όμως και η Κυπριακή Δημοκρατία είχε αρχίσει ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων...  
 
— Μα νομίζω ότι υπάρχει πράγματι αυτή η διάθεση και η πρόθεση από την ελληνοκυπριακή πλευρά, να υπάρξει μια στενότερη προσέγγιση με τους Τουρκοκυπρίους. Είδατε ότι υπήρξε και επικοινωνία με την άρση των απαγορευτικών μέτρων. Υπάρχει πράγματι μια αυξανόμενη τάση από ελληνοκυπριακής πλευράς, προσεγγίσεως και ενισχύσεως οικονομικής των Τουρκοκυπρίων.  
 
—Εάν αυτή ενισχυθεί περαιτέρω, μπορεί να μειωθεί η επίπτωση αμέσου οικονομικής βοήθειας ξένων χωρών προς τους Τουρκοκυπρίους;  
 
— Το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ’ εαυτό η οικονομική στήριξη και η ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, αλλά είναι η μεθόδευση διά της οποίας θα χορηγηθεί αυτή η οικονομική ενίσχυση και το θέμα το οποίο ίσως ανακύπτει είναι ότι θα παρακαμφθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και η όποια ενίσχυση πιθανόν να δίδεται απ’ ευθείας προς τους Τουρκοκυπρίους.  
 
— Eχει ακουστεί, και ενδεχομένως δεν στερείται βάσεως, ότι το διεθνές ενδιαφέρον θα καταπέσει στην περίπτωση κατά την οποία είναι αρνητική η τοποθέτηση του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα. Πιστεύετε ότι υπάρχει μια τέτοια περίπτωση ή ότι μετά την 1η Μαΐου θα αυξηθεί το ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η Τουρκία θα πρέπει αλλιώς να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία;  
 
— Προσωπικά δεν θα ήθελα να πιστεύω στις τελευταίες ευκαιρίες. Η ζωή συνεχίζεται, η ζωή προσφέρει πάντοτε δυνατότητες και ευκαιρίες. Νομίζω λοιπόν ότι όχι αμέσως, βέβαια, την επομένη του ενδεχόμενου της απορρίψεως του Σχεδίου Ανάν, αλλά στη ροή των πραγμάτων, θα ανακύψει πάλι η ανάγκη να αντιμετωπισθεί η λύση του κυπριακού προβλήματος, διότι η λύση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου θα διευκολύνει όλους, και την Ευρωπαϊκή Eνωση και τα Ηνωμένα Eθνη και την ίδια την Τουρκία.  
 
— Eχετε την εντύπωση ότι αυτή η αναβίωση του διαλόγου θα γίνει πάλι στη βάση του Σχεδίου Ανάν;  
 
— Αυτό δεν μπορώ να το προβλέψω, είναι αδύνατο να το προβλέψει κανείς, διότι δεν ξέρω ποιες συνθήκες θα δημιουργηθούν ακριβώς μετά και αν η συνέχιση της προσπάθειας θα είναι πάλι πάνω στη βάση του Σχεδίου Ανάν ή σε κάποιο άλλο πλαίσιο.  
 
— Μπορεί να γίνει δηλαδή μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Eνώσεως;  
 
— Πιθανόν, δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα.  
 
Aπό βδομάδα, νέος ελληνοτουρκικός γύρος διαπραγματεύσεων  
 
— Στην τοποθέτησή του την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός φρόντισε να αποσυνδέσει το Κυπριακό από τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιστεύετε ότι αντίστοιχη θα είναι και η στάση της Aγκυρας σε αυτό το θέμα;  
 
— Θίγετε μια πολύ σημαντική πτυχή της εξωτερικής μας πολιτικής. Πάγια θέση της κυβέρνησης, και ως αντιπολίτευση και τώρα, είναι ότι η εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα αποβεί προς το συμφέρον και των δύο λαών και του ελληνικού και του τουρκικού, αλλά και προς το συμφέρον της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή.  
 
Στρατηγική και πάλι επιδίωξή μας είναι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Μπορώ να σας δώσω και μια είδηση σχετικά με αυτό: την προσεχή εβδομάδα, όπως είναι φυσικό κατά τη γνώμη μου, θα επαναληφθούν οι ελληνοτουρκικές διερευνητικές επαφές, με τον κ. Σκοπελίτη από ελληνικής πλευράς.  
 
— Με τον ίδιο διαπραγματευτή δηλαδή...  
 
— Με τον ίδιο διαπραγματευτή. Ο κ. Σκοπελίτης θα μεταβεί στην Aγκυρα την προσεχή εβδομάδα και θα επαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές που έχουν ως αντικείμενο την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας.  
 
— Oι συνομιλίες αυτές ήταν ένα πολύ μεγάλο μυστήριο για μας τους δημοσιογράφους. Οι 25 και πλέον γύροι συνομιλιών αφορούσαν μόνο την υφαλοκρηπίδα;  
 
— Η συζήτηση αφορά πράγματι την οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας, με τη διαφορά ότι με την εξέλιξη και του δικαίου της θαλάσσης αλλά και της τεχνολογίας και των συνθηκών γενικότερα, αυτή καθ’ εαυτή η οροθέτηση της υφαλοκρηπίδας εμπλέκει και άλλα θέματα.  
 
— Yπάρχει και από την πλευρά της Αγκυρας η ίδια διάθεση αποσυνδέσεως των ελληνοτουρκικών σχέσεων από το Κυπριακό;  
 
— Eχω την εντύπωση ότι η ίδια διάθεση υπάρχει και από τουρκικής πλευράς, τουλάχιστον με τη σημερινή κυβέρνηση Ερντογάν. Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής και ο κ. Ερντογάν έχουν συναντηθεί αρκετές φορές, έχουν συνομιλήσει εκτενώς για τα θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δύο χωρών και έχουν εκφράσει και οι δύο την ειλικρινή τους επιθυμία για μια κοινή προσπάθεια βελτιώσεως και ενισχύσεως των διμερών μας σχέσεων.  
 
Oι διεθνείς πιέσεις δεν είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα  
 
— Tις τελευταίες ημέρες διατυπώθηκαν και άλλα σενάρια, όπως το ενδεχόμενο επιδεινώσεως των σχέσεων της Ελλάδος με τις ΗΠΑ εξ αφορμής ενός πιθανού «όχι» από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Θεωρείτε ότι είναι βάσιμες ανησυχίες της μορφής αυτής;  
 
— Θεωρώ ότι απάντηση σε αυτό το θέμα έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του State Department, ο οποίος αντιμετώπισε θετικά τη στάση που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση πάνω στο θέμα του δημοψηφίσματος και, αν μου επιτρέπετε και μία παρέκβαση εδώ, νομίζω ότι με τη θέση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση στο Σχέδιο Ανάν περίπου επέτυχε να τετραγωνίσει τον κύκλο, και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ...  
 
— Διατυπώθηκαν εκτιμήσεις πως μία αρνητική έκβαση στο δημοψήφισμα θα δημιουργούσε δυσχέρειες στη σχέση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Eνωση σε διάφορα οικονομικά προγράμματα, στην αγροτική πολιτική κ.λπ., θεωρείτε πιθανή μια τέτοια εξέλιξη;  
 
— Oχι, ιδίως μετά τη θέση που πήραμε. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο αυτό που σας είπα, ότι τετραγωνίσαμε τον κύκλο. Το εννοώ απολύτως. Δηλαδή όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη θέση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση.  
 
— Πιστεύετε ότι όλες αυτές οι πολύ έντονες πιέσεις ή το πολύ έντονο ενδιαφέρον το οποίο εκδηλώνεται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία κυρίως, επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τους Κυπρίους ψηφοφόρους;  
 
— Αυτό είναι ένα πολύ καλό ερώτημα. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του τις δημοσκοπήσεις, μάλλον δεν είχαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.  
 

 

 


Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο

http://www.oxistosxedioanan.com

http://www.antibaro.gr