«Κανένας δεν μπορεί να ανέβει  στην πλάτη σου εκτός κι εάν εσύ σκύψεις»

 Μάρτιν Λούθερ Κινγκ

Ερωτήσεις και απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα που έχουν σχέση με το σχέδιο Ανάν            

Γι' αυτούς που θέλουν να σκέφτονται Ελεύθερα

 

1 . Επιδιώκουμε λύση στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα; Ασφαλώς ναι. Είναι η δική μας πατρίδα που είναι διχοτομημένη με τις πατρογονικές μας εστίες υπό κατοχή.
2 . Θα δεχόμασταν λύση που να νομιμοποιεί τα κατοχικά δεδομένα; Ασφαλώς όχι.
3 . Επιδιώκουμε ιδανική λύση; Όχι. Όμως υπάρχουν ορισμένα πλαίσια που δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε.
4 . Ποια; Θέλουμε μια πατρίδα για όλους τους πολίτες. Θέλουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι ισότιμα για όλους, ανεξάρτητα από εθνική προέλευση ή θρησκεία.
5 . Αυτό γιατί θα το δεχόντουσαν οι Τουρκοκύπριοι; Γιατί δεν αφορά τα προνόμια που τους έχουμε εκχωρήσει. (Αναλογίες στις Βουλές, συμμετοχή στα κεντρικά όργανα, αυτοδιοικητικές διαδικασίες των συνιστώντων κρατών κ.τ.λ.) Αντίθετα καθιστούν το σύστημα εναρμονισμένο με το ευρωπαϊκό κεκτημένο προς όφελος όλων.
6 . Είναι απαραίτητο η λύση να επιτευχθεί πριν την ένταξη; Μια ανεκτή λύση είναι πάντα ευπρόσδεκτη. Όμως αν η λύση είναι απαράδεκτη είναι αδιανόητο να τη δεχθούμε. Η 1 η Μαΐου δεν είναι το τέλος του δρόμου.
7 . Πώς; Όλοι διακηρύτταμε ότι θέλαμε την ένταξη για να διασφαλίσουμε καλύτερη λύση για το σύνολο του λαού. Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Θα μετατρέψουμε την ένταξη σε μπούμερανγκ;
8 . Μερικοί ισχυρίζονται ότι αν δεν δεχθούμε το σχέδιο Ανάν θα έχουμε διχοτόμηση. Πώς; Ποιοι θα αναγνωρίσουν ως χωριστό κράτος εδάφη που αποσχίζονται από ευρωπαϊκό κράτος;
Αντίθετα. Διχοτόμηση θα έχουμε αν δεχθούμε ορισμένες πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.
9 . Ποιες; Ότι την 1 η Μαΐου καταργείται ο πρόεδρος και θα έχουμε δύο συμπροέδρους (Παπαδόπουλο-Ντενκτάς) για μια μεταβατική περίοδο 2 ½ χρόνων. Αν υπάρξει αδιέξοδο (που εύκολα μπορεί να δημιουργήσει η Τουρκία) θα έχουμε δύο αναγνωρισμένους προέδρους.
1 0 . Γιατί τότε επισείουν αυτό τον κίνδυνο; Για να αποδεχθούμε οποιοδήποτε σχέδιο. Όμως φοβούνται να το πουν ανοιχτά στον λαό.
1 1 . Γιατί φοβούνται; Δεν έχουν επιχειρήματα. Να τα προβάλουν αντί να κινδυνολογούν. Να πουν στον λαό γιατί αποδέχονται το σχέδιο. Όχι να επισείουν κινδύνους ή να δικαιολογούνται με την ύπαρξη πιέσεων.
1 2 . Δεν υπάρχουν πιέσεις; Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι η τύχη μας θα εξαρτάται από άλλους; Τι επισείουν με τις πιέσεις; Να το πουν.
1 3 . Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να διαπραγματευτούμε το σχέδιο; Πάντα είμαστε έτοιμοι για διάλογο. Όχι όμως για να δεχθούμε οτιδήποτε και αν μας προτείνουν.
1 4 . Υπάρχει πιθανότητα να διαφοροποιηθεί το σχέδιο ώστε να γίνει αποδεκτό; Αν η στάση μας έναντι των ξένων ήταν η πρέπουσα ναι. Όταν όμως διαπιστώνουν ότι ηγεσίες είναι έτοιμες να το αποδεχθούν ως έχει, γιατί να το διαφοροποιήσουν;
1 5 . Αν το σχέδιο υποστεί μόνο διακοσμητικές τροπολογίες ποια πρέπει να είναι η στάση μας. Ασφαλώς δεν θα προσυπογράψουμε καταστροφικές λύσεις. Αν το σχέδιο ήταν ανεκτό, γιατί όλες οι ηγεσίες δεσμεύθηκαν έναντι του λαού ότι δεν θα το αποδεχθούν ως έχει;
1 6 . Υπάρχει η άποψη ότι δεν πρέπει να τοποθετούμεθα από τώρα για το σχέδιο. Τι λέτε; Μα έχουμε ήδη τοποθετηθεί κατ' επανάληψη ότι το σχέδιο ως έχει δεν είναι αποδεκτό. Τώρα γίνεται διαφοροποίηση ότι δεν θα δεχθούμε χειροτέρευση του σχεδίου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι το δεχόμαστε ως έχει;
1 7 . Το σχέδιο εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό κεκτημένο; Όχι.
1 8 . Γιατί τότε θα το αποδεχθεί η Ε.Ε.; Η Ε.Ε. το αποδέχεται μόνο αν εμείς το αποδεχθούμε. Δεν είναι βασιλικότερη του βασιλέα.
1 9 . Οι πρόσφυγες θα έχουν το δικαίωμα επιστροφής; Στα πρώτα 6 χρόνια ουσιαστικά κανένας. Σταδιακά σε 1 5 χρόνια το 2 1 % του πληθυσμού του βόρειου «κρατιδίου». Δηλαδή σε πληθυσμό 1 5 0.000 περίπου 3 0.000 σε 1 5 χρόνια.
2 0 . Το ποσοστό εδαφών που επιστρέφονται υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση πότε επιστρέφεται; Συμπληρώνεται η επιστροφή σε 3 χρόνια. Αν υπάρξει αδιέξοδο τίποτα δεν θα επιστραφεί.
2