ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ κ. ΡΟΛΑΝΔΗ ;

Σε επιστολή του προς τα ΜΜΕ ο πρώην υπουργός εξωτερικών της κυβέρνησης του αείμνηστου κ. Σπύρου Κυπριανού και πρώην υπουργός εμπορίου της κυβέρνησης Κληρίδη, κ. Ρολάνδης, αναλύεται σε διάφορους ισχυρισμούς, σε μια απέλπιδα προσπάθειά του να μας πείσει ότι το σχέδιο Ανάν είναι για μας μια ιστορική ευκαιρία για να λύσουμε το κυπριακό το οποίο από λανθασμένους χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων βρέθηκε σ’ αυτή την άσχημη θέση. Ισχυρίζεται δε, ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε ευκαιρίες που μας δόθηκαν στο παρελθόν επικαλούμενος μάλιστα και τις ρήσεις του κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή Α΄.

Υπάρχει μια κυπριακή ρήση κ. Ρολάνδη την οποία θα έπρεπε να γνωρίζεται σαν κύπριος που είστε και η οποία λέγει: Φτύνω πάνω, φτύνω τα μούτρα μου, φτύνω κάτω, φτύνω τα γένια μου.

Μου γεννώνται λοιπόν, κάποιες απορίες σε σχέση με την πολιτική την οποία ακολουθούσατε όντας υπουργός των εξωτερικών. Που ακριβώς στηρίζατε την πολιτική σας όταν διαπραγματευόσασταν με ξένους διπλωμάτες; Την στηρίζατε πάνω στις αρχές δικαίου του κυπριακού λαού, στις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στις πανανθρώπινες αξίες, στο άδικο που δημιούργησε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, στην επιδίωξη της απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί και της αποκατάστασης της εννόμου τάξεως; Θα μου πείτε ασφαλώς,.... μαα..... αυτά ήταν και είναι ανέφικτα. Η Τουρκία έχει κατοχικό στρατό στην Κύπρο και δεν τον σηκώνει με τίποτα. Υπάρχει όμως και κάτι άλλο κ. Ρολάνδη. Θα αναφέρω ένα απλό “λεκτικό” του μεγαλύτερου οικονομικού οργανισμού στην Κύπρο το οποίο απευθύνεται προς τους υπαλλήλους του για να μπορέσουν να βελτιώσουν την απόδοσή τους, το οποίο κρύβει πολλή αλήθεια και πολλή δύναμη και πραγματικά πετυχαίνει.

“ ΣΚΕΨΟΥ ΤΟ ....... ΕΓΙΝΕ !!!! ”

 Εσείς κ. Ρολάνδη εφαρμόσατε ποτέ στην ζωή σας αυτό το ρητό. Σκεφτήκατε ποτέ θετικά για τις δυνατότητες αυτού του τόπου να πάει μπροστά, να ανατρέψει τα εις βάρος του αποτελέσματα της κατοχής ;;; Αγωνιστήκατε ποτέ σ’ αυτό τον ρυθμό;;; Ή τα βλέπατε όλα μαύρα και άραχλα όπως και τώρα; Αξιοποιήσατε, ή μάλλον αξιοποιήσαμε τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών που καταδικάζουν την κατοχή τον εποικισμό και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία; (Δικαιώματα που με πολλή σοφία και περηφάνια καταγράφονται στην χάρτα των Η.Ε και στα οποία πρέπει να τυγχάνει σεβασμού ο κάθε πολίτης του κόσμου). Κρατήσατε καμιά φορά μαζί σας κανένα αντίγραφο αυτής της χάρτας να την τρίψετε στα μούτρα κάποιου ίσως κάποτε Γκουεγιάρ, Γκάλη, Ανάν, ή όποιου άλλου πολιτικού σας ζητήσει να υπαναχωρήσετε από τις θέσεις σας για δίκαιη λύση του κυπριακού που να βασίζεται πάνω σ’ αυτές τις αρχές δικαίου που αυτοί κατέθεσαν; Γιατί έχετε πρόβλημα κ. Ρολάνδη; Αφού πιστεύετε ότι αυτό το νησί το κατοικούν κάφροι που πρέπει να πληρώνουν την κατοχή του τόπου τους πέστε το ευθέως και χωρίς περιστροφές.

 Κάφροι σκάστε και σκύψτε !!!

Στο όλο κείμενο της επιστολής σας όχι μόνο κινδυνολογείτε λέγοντας την μισή αλήθεια, αλλά δεν διαφαίνεται και καμιά διάθεση για αγώνα. Μιλάτε για την πιθανή πολιτική που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και την δική μας ύπαρξη στον Ευρωπαϊκό χώρο, όσο μικροί και αν είμαστε, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας τις απαιτήσεις της Ε.Ε για μη μόνιμες αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτά όλα, συμφωνώ, είναι πιθανόν να συμβούν αν ακολουθήσουμε την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζατε όταν ήσασταν εσείς ΥΠΕΞ.

Ευτυχώς τώρα δεν είστε !!!

Είναι λοιπόν στο χέρι μας κ. Ρολάνδη. Γι’ αυτό έχουμε τις πρεσβείες στις ξένες χώρες και όχι για να κάνουν εξοχή κάποιοι πρέσβεις. Σίγουρα και δεν είναι εύκολο να πείσεις όλες αυτές τις χώρες για το δίκιο σου όταν όλα τα προηγούμενα χρόνια αφήναμε την Τουρκία να αλωνίζει κυριολεκτικά στα διεθνή φόρα, ενώ εμείς εφησυχάζαμε αρκούμενοι να τους αποκαλούμε με το πρόθεμα “ψευδό......” αναφερόμενοι όμως στην ιδιότητα που πρόσδιδαν οι ίδιοι στον εαυτό τους, ή διασκεδάζαμε με τα λεφτά της διαφώτισης σε χώρες του ανατολικού μπλοκ. Μας λέγετε ότι αν απορρίψουμε το σχέδιο Ανάν το οποίο υποστήριξαν όλες οι χώρες θα πρέπει να αναμένουμε τις συνέπειες. Κατ’ αρχάς, δεν συμφωνώ ότι υποστήριξαν το σχέδιο Ανάν όλες οι χώρες. Όλες οι χώρες υποστήριξαν και υποστηρίζουν το σχέδιο το οποίο θα δεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, και το οποίο θα είναι δίκαιο και λειτουργικό. Επειδή όμως κάποιοι “ Βιαστικοί ” που ήθελαν να εισπράξουν τα μπράβο κάποιων, έτρεξαν πριν καλά καλά το μελετήσουν, να το αποδεχτούν, άλλοι “ως έχει” άλλοι ως βάση για συζήτηση για λύση και άλλοι ως βάση για λύση. Και παρόλο που άλλα έλεγαν στο Εθνικό Συμβούλιο, άλλα έλεγαν και στον κόσμο, άλλα έλεγαν τότε και άλλα λένε σήμερα. Μπάχαλο δηλαδή. Συγχύσαμε κ. Ρολάνδη και τις ξένες χώρες!!! Αυτά είναι τα λάθη κ. Ρολάνδη και όχι η απαίτησή μας για δίκαιη και βιώσιμη λύση στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου. Και επειδή θέλω να απαντήσω και σε μερικούς που πιπιλίζουν πολύ τελευταία τα διάφορα “μοντέλα” ομοσπονδίας, Βελγικό, Ελβετικό κ.λ.π. θα τους υπενθυμίσω ότι: Οι Βέλγοι και οι Ελβετοί όχι μόνο δεν έχουν γκρίζους λύκους, όχι μόνο δεν έχουν αγγίξει σκανδάλη, κυνηγετικού έστω όπλου από το 1940 και εντεύθεν, δεν έχουν ούτε κατοχή, ούτε καμιά Τουρκία 75 εκ. που να απειλεί με πλήρη κατάληψη, όταν μάλιστα γνωρίζουμε ότι αυτό είναι μέσα στις μακροχρόνιες επιδιώξεις της. Αν λοιπόν κ. Ρολάνδη θέλετε να κάνετε μια καλή αρχή και να συμβουλέψετε τον κύπριο πολίτη για το τι θα πρέπει να απαντήσει στο δημοψήφισμα, αρχίστε με μια αυτοκριτική πρώτα για την πολιτική που ασκήσατε σαν πρώην ΥΠΕΞ, για τα μεγάλα λάθη που διαπράξατε και ως υπουργός εμπορίου, και μετά διερωτηθείτε γιατί να σας πιστέψουμε.

Το δικό μας μήνυμα : ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ : Ο κύπριος πολίτης έχει την ωριμότητα να σκεφτεί να προβληματιστεί να επιμετρήσει την αγωνιστικότητά του και να αποφασίσει. Γνωρίζει που οδηγεί το σχέδιο Ανάν. Θέλει λύση!!! Δεν θέλει διάλυση!!! Αγαπά τον τόπο του!!! Σέβεται τον μόχθο του!!! Αγαπά την Κυπριακή Δημοκρατία!!!

 

 

Κουτσογιάννης Γεώργιος Μέλος του πολ. Γραφείου των Νέων Οριζόντων

_________________________________________________________________

 

 

 

 


Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο

http://www.oxistosxedioanan.com

http://www.antibaro.gr