Β. Κουφαδάκης, το Σχέδιο Ανάν ισοδυναμεί με αυτοκτονία

3.4.2004

http://www.mpa.gr/article.html?doc_id=446085

 

Για την «επόμενη ημέρα» της ολοκλήρωσης του κύκλου διαπραγματεύσεων από το 1999 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, που έκλεισε χθες στη Λουκέρνη, μίλησε στο ΜΠΕ από τις ΗΠΑ ο διακεκριμένος ομογενής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών Βαγγέλης Κουφουδάκης, Ομότιμος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Ινδιάνα των ΗΠΑ, πρύτανης του Inter College στη Λευκωσία.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά «η Τουρκία βγήκε κερδισμένη από αυτή τη διαδικασία με τις ευλογίες των ΗΠΑ», αφού δυστυχώς το 5ο σχέδιο του Ανάν καλύπτει όλα τα θέματα που ζητούσε η Τουρκία μέχρι σήμερα.

«Το αποτέλεσμα θα είναι ότι διαλύεται η Κυπριακή Δημοκρατία», λέει ο κ. Κουφουδάκης. «Δημιουργείται ένα μη λειτουργικό κράτος το οποίο βασικά δίνει απίθανα δικαιώματα και στην Τουρκία και στους Τουρκοκυπρίους, με τη δημιουργία ενός κράτους κάτω από ξένη ηγεμονία, μεταξύ δε των οποίων της Τουρκίας που δεν θα είναι μέλος της ΕΕ. Αυτό δημιουργεί πολίτες δεύτερης κατηγορίας μέσα στην ΕΕ και αυτό θα είναι κάτι το τραγικό».

Παράλληλα τονίζει ότι δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του κράτους με όλα τα δικαιώματα της αρνησικυρίας τα οποία θα έχει η Τουρκοκυπριακή μειονότητα, ενώ παραβιάζονται ουσιαστικά ανθρώπινα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων πολιτών του νέου Κυπριακού κράτους. Θυμίζει ότι για παράδειγμα άλλοι πολίτες ξένων χωρών, όπως και της ΕΕ, θα έχουν το δικαίωμα εγκατάστασης μέσα στην Κερύνεια, λόγου χάρην, ενώ οι Ελληνοκύπριοι δεν θα έχουν αυτό το δικαίωμα.

Σημειώνει επίσης ότι «το οικονομικό βάρος της συμφωνίας πέφτει πάλι στα χέρια των Ελληνοκυπρίων, δηλαδή των θυμάτων της Τουρκικής εισβολής και παραβιάζονται οι τρεις ουσιαστικές ελευθερίες με αποκλίσεις από το Κοινοτικό κεκτημένο», ενώ για το θέμα της ασφάλειας επισημαίνει ότι «αφενός μεν η Κύπρος αφοπλίζεται, από την άλλη θα παραμένουν Τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο ακόμα και μετά την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ».

Ο κ. Κουφουδάκης είναι κατηγορηματικά αντίθετος στο εκβιαστικό δίλημμα ότι το σχέδιο Αννάν είναι η μόνη λύση και ένα «όχι» των Ελληνοκυπρίων στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, που είναι πολύ πιθανό όπως λέει, να οδηγήσει την Κύπρο σε απομόνωση.

 

 

 


Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο

http://www.oxistosxedioanan.com

http://www.antibaro.gr