ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 

 

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Πέρα από το καθεστώς της «ντεφάκτο» διχοτόμησης, που δημιούργησε η εισβολή και κατοχή του 38% της Κύπρου από το 1974, η επίσημη «ντεγιούρε» διχοτόμηση της Κύπρου προετοιμάστηκε τουλάχιστον από το 1999.

Αρχικά υπήρξε η απόφαση για το Κυπριακό της «ομάδας των 8» μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών κρατών (ΗΠΑ, Καναδάς, Ιαπωνία, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ρωσία) την 20 Ιούνη 1999 στην Κολωνία. Εκεί καλούνταν «τα δύο μέρη» να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις «χωρίς προϋποθέσεις». Και επιπλέον γινόταν η αναφορά, ότι για την επίτευξη λύσης τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ «θα παίρνονταν απλώς υπόψη», αντί να αποτελούν τη βάση της λύσης.

Τον ίδιο χρόνο ακολούθησε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι, που κυριολεκτικά πετούσε στον κάλαθο των αχρήστων τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Υπενθυμίζουμε την τότε τοποθέτηση του ΚΚΕ (11 Δεκέμβρη 1999): «Οσον αφορά στο Κυπριακό είναι φανερό ότι είναι ο μεγάλος ηττημένος. Με ή χωρίς την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, προωθείται έτσι κι αλλιώς η διχοτόμηση. Οσοι ισχυρίζονται, όπως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ότι η ενταξιακή διαδικασία αποτελεί εγγύηση για δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, "ξεχνούν" ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου χρησιμοποιείται ως μοχλός για την οριστική διχοτόμησή της». Τα άλλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ, είχαν τότε θεωρήσει ως θετικές τις αποφάσεις της Συνόδου του Ελσίνκι.

Στη συνέχεια ήρθε το «σχέδιο Ανάν» που ανέτρεψε όλες τις μέχρι τότε αποφάσεις του ΟΗΕ για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, γεγονός που αποκαλύφθηκε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο και στις συνομιλίες στη Λουκέρνη.

Ακολούθησε η συμφωνία της Ν. Υόρκης, όπου με την πίεση της ελληνικής κυβέρνησης, έγινε αποδεκτή η διαδικασία της επιδιαιτησίας του ΓΓ του ΟΗΕ, που οδήγησε τελικά σε αυτό το σημείο. Συμφωνία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αποκαλέσει «ιστορική εξέλιξη», οι ΗΠΑ είχαν «χαιρετίσει θερμά», ενώ ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει «ιστορική ευκαιρία».

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι είναι θετικό το γεγονός πως, παρά τις αφόρητες πιέσεις, δεν αποσπάστηκε στη Λουκέρνη η υπογραφή του «σχεδίου Ανάν», που θα σήμαινε αποδοχή μιας μορφής ευρωδιχοτόμησης.

Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει εκείνο που υπογράμμισε από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης του «σχεδίου Ανάν» (13 Νοέμβρη 2002): «Η κατάθεση του σχεδίου για το Κυπριακό από τον ΓΓ του ΟΗΕ αποτελεί ένα τελεσίγραφο αποδοχής μιας "νέας κατάστασης πραγμάτων", τετελεσμένων αποφάσεων που φέρουν τη σφραγίδα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων... Καθιερώνεται ένα ιδιόμορφο καθεστώς κράτους, μοναδικό στα χρονικά του διεθνούς δικαίου, που αποτελεί μια συγκαλυμμένη μορφή συνομοσπονδίας και μια συγκαλυμμένη διχοτόμηση».

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι το «σχέδιο Ανάν», με όποιες επιμέρους τροποποιήσεις κι αν γίνουν, δεν μπορεί να αποτελέσει καμιά βάση για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Οι εξελίξεις στο Κυπριακό συνδέονται με τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ηγετικών δυνάμεων της ΕΕ στην περιοχή της Μεσογείου και ευρύτερα, με τους σχεδιασμούς για την αναμόρφωση της «ευρύτερης Μέσης Ανατολής», όπου η θέση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική για τα γενικότερα ιμπεριαλιστικά σχέδια κατά των λαών και χωρών. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις των ΗΠΑ και άλλων κρατών εκφράζονται και στο σημείο αυτό και δένονται με την επιδίωξη της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ.

Επιβεβαιώνεται και πάλι, ότι το δίκαιο που διαμορφώνεται είναι εκείνο που ανταποκρίνεται στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα. Οι ιμπεριαλιστές παραβιάζουν ακόμη και το δίκαιο που οι ίδιοι διαμορφώνουν, όταν αυτό επιβάλλουν τα σχέδιά τους. Τρανή απόδειξη είναι το περιβόητο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», το οποίο υποτίθεται ότι θα γινόταν μοχλός για δίκαιη λύση του Κυπριακού.

Εχουν μεγάλες ευθύνες τα άλλα κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και ο ΣΥΝ, γιατί έκρυψαν από το λαό την αλήθεια, ωραιοποίησαν την κατάσταση. Συνέβαλλαν στην αποδιεθνοποίηση του ζητήματος, στον εγκλωβισμό του στις συμπληγάδες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση πιέσεων και εκβιασμών στην κυπριακή ηγεσία και στο λαό της Κύπρου. Αποδέχτηκε το «σχέδιο Ανάν» ως ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού και έσπευσε να το δηλώσει δημοσίως πριν και από την κυπριακή ηγεσία ακόμη, για να την προκαταλάβει.

Ο,τι έγινε μέχρι τη Λουκέρνη, είχε τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Υποκριτικά και σκόπιμα αρνήθηκαν να θέσουν στο λαό το Κυπριακό κατά την προεκλογική περίοδο, παρά το γεγονός ότι οι βουλευτικές εκλογές επισπεύσθηκαν υποτίθεται λόγω του Κυπριακού!

Ο ΣΥΝ συμφώνησε με το «σχέδιο Ανάν». Για μια ακόμη φορά απέδειξε ότι με τις θέσεις και την πρακτική του αποπροσανατολίζει το λαό. Η τοποθέτησή του και για το Κυπριακό έδωσε χέρι βοήθειας στην ιμπεριαλιστική επιδίωξη. Ο ΣΥΝ αναγόρευσε και αναγορεύει και τώρα την ΕΕ σε παράγοντα δίκαιης λύσης του Κυπριακού, ενώ κατάγγειλε σε όλους τους τόνους το ΚΚΕ - που αντιτάχθηκε στο «σχέδιο Ανάν» και στη διχοτόμηση της Κύπρου - για «απομονωτισμό» και «εθνικισμό»!

Το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον κυπριακό λαό. Αντιτίθεται αποφασιστικά και καταγγέλλει τις πιέσεις που ασκούνται, για να αποδεχτεί λύσεις που βρίσκονται μακριά από τις επιθυμίες και τις δίκαιες διεκδικήσεις του, και που ζημιώνουν και τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους εργαζόμενους.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι μπορεί, για να συνεχίσει τη σταθερή και πάγια αλληλεγγύη του στην εργατική τάξη και στα άλλα λαϊκά στρώματα της Κύπρου. Καλεί τους Ελληνες εργαζόμενους να αντιταχθούν αποφασιστικά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Μετά το Κυπριακό θα ακολουθήσει το Αιγαίο.

Μόνη αποδεκτή λύση είναι η εφαρμογή των μέχρι σήμερα αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμφωνιών Κορυφής 1977-'79, για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, χωρίς ξένες βάσεις και στρατεύματα, ομόσπονδη, δικοινοτική, διζωνική, κοινή πατρίδα Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, χωρίς ξένους «εγγυητές» και «προστάτες».

ΑΘΗΝΑ 1/4/2004

 

 

 


Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο

http://www.oxistosxedioanan.com

http://www.antibaro.gr