ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ

   

ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΥΚΟΛΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

 

 

    Η πολιτική τάξη της χώρας έχει μια μεγάλη ικανότητα να κάνει τα εύκολα δύσκολα. Αυτό συνέβη με το Κυπριακό. Εδικά το δίδυμο Παπανδρέου-Σημίτη έχει τεράστιες ευθύνες για τους χειρισμούς του. Για τον κόσμο που έχει γνώση του χώρο του ΠΑΣΟΚ αυτό ήταν αναμενόμενο παρά την προηγηθείσα προπαγάνδα.

    Είναι όμως εκδήλωση των ανεπαρκειών της πολιτικής τάξης ή μετάθεση των ευθυνών και της απόφασης σε ένα μαρτυρικό λαό ο οποίος στερήθηκε των δικαιωμάτων του, υπέστη πολιτικές βίας και πολέμου λόγω της γεωπολιτικής θέσης του τόπου του. Σήμερα τρομοκρατείται και εκβιάζεται.  

    Σε παρόμοιες ιστορικές στιγμές και για παρόμοια ζητήματα η ευθύνη ανήκει στην ηγεσία μιας χώρας και ενός έθνους. Η ελληνική ηγεσία λόγω ιστορίας, νομικών υποχρεώσεων, αλλά κύρια ως χώρα μέλους της Ένωσης, με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και κύρος οφείλει να εκφράσει την άρνησή της στο σχέδιο Ανάν, που παραπέμπει σε πρακτικές της αποικιακής περιόδου. Πρακτικές που ήρθε η ίδρυση του Ο.Η.Ε. να σταματήσει.

     Η Ελλάδα μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην Ευρώπη, να έχει ρόλο αντί να συμπεριφέρεται πλεγματικά ως χώρα δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Να παρουσιάσει τη θέση της ως θέση της Ευρώπης. Στην Ευρώπη υπάρχει ένα χρόνιο τουρκικό πρόβλημα, ο μικρομεσαίος Τούρκος ασθενής, όχι ελληνικό πρόβλημα.

    Είναι ζήτημα ικανότητας της ηγεσίας μας. 

 

2.4.2004

 

 


Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο

http://www.oxistosxedioanan.com

http://www.antibaro.gr