Η Βοσνιοποιήση της Κύπρου

Ένας γενικός κανόνας στην διπλωματία είναι η εφαρμογή σε ένα μέρος συμβιβαστικών λύσεων παρεμφερών με συμβιβαστικές λύσεις που έχουν δοκιμαστεί με "επιτυχία" σε αλλά μέρη.

Για να καταλάβουμε, δηλαδή, καλύτερα τι πρόκειται να συμβεί στην Κύπρο, αν το σχέδιο Ανάν εφαρμοστεί, πρέπει να δούμε τι έγινε σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου όπου εφαρμόστηκε κάτι παρεμφερές. Έτσι, πολιτικοί και πολιτικοί αναλυτές προσπαθούν να μας πείσουν ότι οι "πρόνοιες" του σχεδίου Ανάν για την Κύπρο ομοιάζουν με το βελγικό ή το ελβετικό μοντέλο. Δεν άκουσα όμως κανέναν πολιτικό ή πολιτικό αναλυτή να παραδέχεται ότι η "λύση" Ανάν είναι πρακτικά το μοντέλο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είτε γιατί απλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει, είτε γιατί οι έλληνες πολιτικοί και πολιτικοί αναλυτές είναι πρωταθλητές στον αποπροσανατολισμό ή έστω ανίκανοι να κάνουν αυτονόητες συγκρίσεις και να ανακαλύψουν ομοιότητες.

Οι συγκρίσεις μεταξύ της Κύπρου του Ανάν και της Βοσνίας του Κλίντον είναι αρκετά αποκαλυπτικές για το τι μέλλει γενέσθαι στην Κύπρο...

Υπάρχουν σημεία που υπάρχουν και ομοιότητες και διαφορές ανάμεσα στο σχέδιο του Dayton και αυτό του Ανάν:

Διαφορές ανάμεσα στα δυο σχέδια υπάρχουν:

Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ξεκινήσει ένας προβληματισμός για να βρούμε τις ομοιότητες των δυο σχεδίων, του ενός που εφαρμόστηκε και του αλλού που πανε να επιβάλλουν.

Copyright © Δρ Ιωάννης Μιχαλόπουλος
28 Νοεμβρίου 2002

 

Το κείμενο προέρχεται από τη διεύθυνση
http://www.asteras.aek.net.gr/Politics/Bosniopoihsh.htm

 

 

 


Αφιέρωμα στο Σχέδιο Ανάν του ηλεκτρονικού περιοδικού Αντίβαρο

http://www.oxistosxedioanan.com

http://www.antibaro.gr